SBO HELLEVOETSLUIS 

 

HARTVEILIG
Binnen Voorne aan Zee zijn gemeenten al geruime tijd bezig om in het kader van HartVeilig openbare AED's te plaatsen. Het doel is om 6-minuten zones te creëren in de wijken.
In iedere zone hangt tenminste één AED om tezamen met een netwerk van vrijwillige burgerhulpverleners binnen 6 minuten te kunnen handelen bij een hartstilstand.

Het SBO is het Coördinatiepunt van het project HartVeilig en is een eerste aanspreekpunt voor informatie en advies.

Daarnaast houden wij ons bezig met de inventarisatie van alle actieve AED’s in de wijken en wordt er verbinding gezocht met bewoners-initiatieven, organisaties en andere partijen die zich inzetten om de gemeente Hartveilig te maken en te houden.

Wat is een AED?
Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Een compact en eenvoudig te bedienen apparaat dat d.m.v. elektrische schokken het hartritme van het slachtoffer weer op gang probeert te brengen (defibrillatie).

Wie kan burgerhulpverlener worden?
Iedereen vanaf 18 jaar en ouder kan zich aanmelden bij HartslagNu. Let op! U kunt zich alleen registreren als hulpverlener als u een erkende reanimatie training heeft gevolgd.Indien u een training wilt volgen, kunt u contact opnemen met het SBO via hartveilig@sbonu.nlBurgerinitiatief aanschaf AED
Veel inwoners zijn voornemens een buurt AED gezamenlijk aan te schaffen en willen deze in hun wijk buiten ophangen. Een mooi initiatief, maar voordat u een AED aanschaft, is het verstandig dat u rekening houdt met het volgende:

  • De AED moet tegen weersinvloeden kunnen
  • Hoe en wie meldt de AED aan?
  • Hoe en wie krijgt bericht als er iets mis is met de AED? Via telefoon of email?
  • Wat is de Garantie en levensduur en wie houdt dat bij?
  • Hoe regelt u gezamenlijk de onderhoud van de AED?

Let Op! Gemeenten zijn niet verantwoordelijk voor de onderhoudskosten van uw AED.
              Het SBO kan informatie geven over mogelijkheden hoe bijdragen te werven van derden.